«

»

apr 29 2014

måla vatten som rör sig

Att måla vattendrag som rör sig – hur gör man? Frågan har funnits i mitt huvud sedan jag höll på med bilden Skogsdunge. Hur återger man rörelsen? Jag vet fortfarande inte! Jag känner att jag måste ge mig på ett liknande projekt och prova igen.

På prov, har jag prenumererat på Artist Network eBooks, kostnad ca 140 SEK för en månad. Man får tillgång till ganska många böcker, i mitt fall watercolor, som går att ladda ner under den tid prenumeratonen varar. Där hittade jag bl a Powerful Watercolor Landscapes, Catherine Gill. Den tyckte jag var så intressant, så jag tror jag ska köpa den ”riktiga” boken.

I sökandet efter vattendrag som rör sig, hittade jag Robert J Krajecki hans hemsida samt blogg. I ett av sina inlägg (november 2013), skriver han att om du lyckas eller misslyckas med en bild, är bestämt redan innan du lyfter penseln! ”The success or failure of a painting occurs before you even pick up your brush”. En bra bild uppstår inte bara så där utan vidare. Att göra små sketcher, thumbnails, är väsentligt. I små sketcher ges möjlighet att disponera bilden på olika sätt, prova olika valörer och färger, för att se hur man bäst ska lägga upp sin målning. Så ger han exempel på ett par olika bilder han har bearbetat. Jag är övertygad om att han har rätt. När jag ska måla något, sätter jag igång att måla direkt. Jag tror att jag har en genomtänkt idé i huvudet, men ofta visar det sig att det inte är så genomtänkt. Jag ska försöka bättra mig!