«

»

Nov 07 2012

maskeringsvätska och ”ruling pen”

maskeringsvätska och ”ruling pen”

Beroende på bildens motiv, kan det ibland underlätta att spara ut det vita papperet genom att använda maskeringsvätska. Genom att ”pensla på” maskeringsvätska på delar som ska vara vita, kan man fritt måla vidare. Nackdelen kan vara att det maskerade får ganska skarpa kanter, som kan vara svåra att mjuka upp med penseln om man vill ha en mer diffus linje. Använd inte bästa penseln till maskeringsvätska – penseln blir förstörd. Jag brukar stryka in spetsen med diskmedel före användning, det gör det lättare att tvätta ur penseln. Det händer också att jag spär ut maskeringsvätskan med litet vatten, för att få den mer tunnflytande. Men var försiktig, för mycket vatten gör det svårt/omöjligt att sudda sedan.

Jag har testat:
Pebeo Drawing Gum som är gråfärgad
Masquepen som är blåaktig, med Super Nib, en mycket smal metallspets som ska göra det lättare att dra tunna linjer
Winsor & Newtons Art Masking Fluid finns pigmenterad, färglös eller permanent
Schmincke Masking fluid, blå- eller ofärgad i plastflaska med smal spets, samt Liquid frisket eller Rubbelkrepp, vit maskeringsvätska

Jag använder Masking fluid eller Rubbelkrepp. Masking fluid är lättare att sudda bort, men tar något av färgtonen om man lägger på vätskan på redan målad yta. Rubbelkrepp är smulig att sudda bort, tonen i färgen ändras däremot inte. Så på målade ytor är det Rubbelkrepp, Masking fluid för det vita papperet.

När det gäller de grå- och blåfärgade maskeringsvätskorna, tycker jag att färgen ”störde” och påverkade färgvalet/tonerna när jag fortsatte måla. Men det kanske är en vanesak? Jag gillade dom inte. Vad gäller flaskorna med smala spetsar så tycker jag att det var svårt att lägga på maskeringsvätskan. Det blev lätt klumpar i början. Kanske en träningssak?

Jag gillar skarpt min ”metallpenna” ett slags ritverktyg. Spetsen går att skruva till så att man kan rita olika tunna linjer. Jag hade den efter min pappa, som bl a arbetat som konstruktör någon gång på 50-talet. Till min förtvivlan föll verktyget i sina beståndsdelar, efter flitig användning. Lyckan återvände när jag efter mycket sökande hittade ”Ruling pen” och kunde beställa en ny.