«

»

jun 27 2013

akvarell på Yupo-papper

yupo-akvarell-P1000743Jag har försökt måla med mina akvarellfärger på Yupo, ett syntetiskt papper. Det var upplevelse! Aldrig mer! Bara det att jag håller på med ytterligare en bild! Jag ska försöka göra den färdig. Ska man använda Yupo måste man nog lära sig en annan teknik.

Jag googlade på ”yupo watercolor”. Flera fina bilder dök upp. Det finns dom som lyckas! Jag tror att Yupo passar vissa, andra passar det inte, mig t ex.
Anledningen till mitt försök är att det var en av månadens uppgifter i class-online. Första försöket blev fruktansvärt! Om man tror att man ska kunna måla som vanligt kan man glömma det! Papperet är blankt, sugerinte upp vare sig vatten eller färg. Allt ligger bara ovanpå och skvalpar. Varje penseldrag du gör syns. Gå tillbaka och rätta till penseldrag? Det fungerar inte för då försvinner/blandas tidigare målad yta. Om målningen får torka ordentligt kanske man kan lägga på ett lager färg till? Det fungerar inte heller! Så fort du sätter penseln till papperet så löser du upp den torkade ytan. Jag rev bilden i bitar och bestämde att det här var första och sista gången.

Under ett par dagars tid arbetade min hjärna med Yupo-papperet! Jag kunde inte släppa det – måste ju bara gå att måla på något sätt! Den här gången använde jag kraftigt med färg, sprayade med vatten och vred och vände på bilden medan den torkade till något så när. Fördelen med Yupo, sägs det, är att om man gör fel, är det bara att torka bort. Riktigt så enkelt tycker jag inte att det är. Beroende på vilket pigment som används, kan viss färgton bli kvar. Dessutom är det inte så enkelt att bara ta bort det som är fel. Det är väldigt svårt att inte komma åt omkringliggande ytor.