«

»

Dec 08 2013

akvarell – fargspel i skymningen

Komplettering – Färgspel i skymningen får anses färdig! Finns inlagd i galleriet landskap natur. Med reservation för färgåtergivningen! Det jag har gjort ytterligare är att göra det gula ljusare och förstärkt det röda en aning.

P1000821-fargspelNy bild på gång, färgspel i skymningen. Jag försökte måla den här bilden för några år sedan, men det blev inte alls bra. Då använde jag dels för många färger dels flera jordfärger som raw umber, burnt sienna osv. Numera använder jag aldrig jordfärger (med något enstaka undantag) och begränsar min palett till mindre antal färger.

Nu provar jag alltså igen! (Det svåraste den här gången har varit att bearbeta bilden i Photoshop! Dom röda tonerna blir lätt för intensiva, dom gula likaså. Jag måste se vad jag har för grundinställningar på min kamera.) Jag har använt fyra färger, Aureolin (gul, Winsor&Newton), Permanent Alizarin Crimson (M. Graham), Indigo (Daniel Smith) och litet Cobolt blå för att inte Indigo skulle göra det för svart. Himlens toner har jag lagt på i tunna lager på vått papper, som har fått torka ordentligt mellan varje lager. (Om någon undrar varför jag har använt olika fabrikat på färgerna, beror det på att t ex indigo är svartare eller blåare eller grönare, beroende på vem som tillverkat färgen och vilka pigment som ingår.)

För att göra trädens silhuett la jag på färgen med skrynklat smörpapper i ett par omgångar på torrt papper. När det hade fått torka la jag på en lasyr med Permanent Alizarin. Så har jag lagt på ytterligare rött på trädtopparna. Just nu får bilden vara ett tag för att jag se vad jag ska göra ytterligare. Fortsättning följer.