waldorfdockor

Obs – Jag syr inte längre waldorfdockor på beställning.
Men – vill du ha ideér till en docka, titta in i dockgalleriet. Dit kommer du genom att klicka på dockan till höger.

blå_blomma209 Välkommen till min sida med Waldorfdockor. Jag, som har sytt dockorna, heter Margita Camming. Mitt intresse började för många år sedan. Jag ”ramlade över” en bok, ”Lek med mjuka dockor” av Karin Neuschütz (waldorfdockans ”mamma”), sen var jag såld. Ull är så härligt material att jobba med. 

 blå_blomma209 Waldorfdockan  Namnet och modellen kommer från waldorfpedagogiken. Tanken är att dockan ska sys till ett speciellt barn. Dockan ges vissa likheter med barnet t ex ögon- och hårfärg och frisyr. Ögon och mun ska bara antydas, kroppen kan t ex göras knubbigare eller smalare. Dockan ska ges ett neutralt ansiktsuttryck så att barnet själv ges möjlighet att fantisera och lägga in egna känslor runt dockan.

Påklädningsdockan har kläder som går att ta av. En modell som passar bättre till de litet större barnen.
Overalldockan har kläder som sitter fast på kroppen. Kanske bäst till de riktigt små eller mindre barnen. I stället för gosedjur eller nalle?
Pojk-eller flickdocka? Det handlar för det mesta om vilka kläder mm dockan har, för att det skall vara pojk- eller flickdocka.

blå_blomma209 Material Kroppen är sydd i bomullstrikå och stoppas med tvättad, kardad ull. Ull är ett ”levande” material som är mjukt och ger värme. Innan trikån träs över dockans huvud, har jag gjort ett innerhuvud, som knyts om med mattvarp för att ge huvudet form.

Håret är sytt av entrådigt ullgarn. För att håret ska sitta fast ordentligt, syr jag först ett ”underhår”. Därefter syr jag en andra omgång och utformar frisyren. Håret sitter ordentligt fast och tål att kammas med en grövre kam. Kläderna till dockorna är sydda i velour eller trikå.

 Tvätt Tvätta med en mjuk svamp, ljummet vatten och tvål eller tvättmedel avsett för ylle. Linda in dockan i en handduk och krama ur vattnet. När du torkar dockan – tänk på att ull filtar ihop sig och krymper vid för hög värme – dockan tappar formen!

blå_blomma209 Sy Waldorfdockor är en skapande process. När jag började med en docka visste jag inte riktigt hur den skulle se ut, det växte fram under arbetets gång. Innan håret kom på plats fick dockan ögon, mun och kläder. Sen började det roligaste – håret. Det sydde jag ganska långt från början. När det var färdigt tog jag fram saxen, klippte, kammade och klippte igen tills jag tyckte att dockan hade fått ”rätt” karaktär.

 

Uppdaterad 20221028